Polecamy artykuł dr hab. inż. Doroty Kręgiel oraz mgr inż. Huberta Antolaka na temat bakterii Asaia sp. jako niebezpieczeństwa w przemyśle wód mineralnych i napojów.

Naturalnym środowiskiem dla bytowania bakterii octowych z rodzaju Asaia są: tropikalne kwiaty, owoce oraz owady. Jednak najnowsze badania świadczą o występowaniu tych bakterii w smakowych wodach mineralnych, w których tworzą zmętnienia lub kłaczkowate struktury. Ponadto najnowsze dane literaturowe opisują izolowanie tych bakterii z materiału klinicznego osób przewlekle chorych. Diagnostyka bakterii z rodzaju Asaia jest trudna. Wyniki konwencjonalnych testów biochemicznych często klasyfikują je z 78,7-proc. prawdopodobieństwem jako rodzaj Pasteurella sp. Diagnostykę bakterii Asaia sp. należy prowadzić w systemie polifazowym, charakteryzującym izolaty zarówno pod względem morfologicznym, fizjologicznym, biochemicznym, jak i genetycznym.

Publikacja dostępna również w wersji anglojęzycznej.

Artykuł został opublikowany w wydaniu 11-12/2015 na str. 33-38. Zapraszamy do lektury!

W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij